1. Home
  2. Knowledge base
  3. Producten importeren naar je Winkel

Producten importeren naar je Winkel

Met de import-tool in ShopBuilder kan je jouw producten uploaden in de vorm van CSV-bestanden. Dit is handig wanneer je veel producten tegelijkertijd wil toevoegen of updaten. Voor problemen hierbij zie FAQ en problemen oplossen bij het importeren van Producten.

Zo kan je producten importeren naar je winkel:

1. In het paneel links klik je op “eCommerce” > “Winkel Beheren”.
  2. Klik “Cataloog” > “Producten”.
  3. Klik op “Producten Importeren”.

Voor voorbeelden van het gebruikt van de import tool, zie Basisbeginselen voor het Importeren en Exporteren in je Winkel.

CSV

ShopBuilder gebruikt het CSV-formaat voor de import en export van bestanden. Een CSV-bestand is een gewoon tekstformaat, je kan dus elke tekstbewerker gebruiken om CSV-bestanden aan te maken of te bewerken. Een spreadsheet editor echter werkt beter. Momenteel zijn de krachtigste en beste tools OpenOffice, MS Excel, Google Docs. We moeten hierbij opmerken dat Excel (vooral de oudere versies) de CSV-bestanden niet altijd correct opent. Er zijn manieren om dit te omzeilen, maar we adviseren de gratis OpenOffice app om je CSV-importbestanden te bewerken en op te slaan.

Inhoud van het CSV bestand

Elke lijn in een CSV-bestand vertegenwoordigt de kenmerken van een bepaald item (bijvoorbeeld een product, een bestelling of een klant), van elkaar afgescheiden door een scheidingsteken. Hetzelfde scheidingsteken moet voor het hele bestand gebruikt worden.

De allereerste lijn van een CSV-bestand kan de namen van de kolommen bevatten, bijvoorbeeld:

sku;name;quantity

Bij een export worden de kolomtitels altijd op de eerste lijn gezet. Bij import worden beide formaten ondersteund (met of zonder lijn voor de kolomtitels). De ShopBuilder importdialoog heeft de optie “Eerste lijn overslaan”. Wanneer je deze optie selecteert, zal ShopBuilder de eerste lijn in het bestand overslaan zonder die te verifiëren. Als de “Eerste lijn overslaan” niet actief is, dan wil dit zeggen dat het hele bestand data bevat, en zal ShopBuilder elke lijn controleren.

Scheidingstekens voor gegevenskolommen (scheidingstekens)

ShopBuilder ondersteunt drie CSV-scheidingstekens voor de waarden:

• puntkomma
  • komma
  • tabs

Scheidingstekens voor de lijnen

ShopBuilder ondersteunt drie verschillende scheidingstekens voor lijnen in CSV-bestanden:

• \r\n – Windows
  • \n – Unix, Linux, MacOS X
  • \r – MacOS klassiek

ShopBuilder herkent automatisch de scheidingstekens voor lijnen, je moet dit niet zelf instellen of aanpassen.

Bestandscodering

ShopBuilder ondersteunt meer dan 10 tekensets, zoals UTF-8, UTF-16, US-ASCII, etc. Als al je producten en categorieën in het Engels zijn, moet je niets te veranderen. Gebruik de standaard coderingsinstellingen UTF-8 en alle informatie wordt correct geïmporteerd. Als je een CSV-bestand met niet-Engelse tekens wil importeren, raden we je ten zeerste aan om de UTF-8-codering voor je CSV-bestand te gebruiken. Als je om de een of andere reden UTF-8 niet voor je CSV-bestand kan gebruiken, maar een andere codering gebruikt, moet je de juiste codering instellen in de importinstellingen. Anders wordt de informatie niet correct geïmporteerd.

Formattering van getallen

Er zijn twee strenge vereisten voor het getalformaat bij een import in ShopBuilder:

1. Het decimaalteken (decimaal afscheidingsteken) moet een punt (.) zijn.
  2. Een getal mag geen afscheidingsteken bevatten voor duizendtallen.

Kolommen

ShopBuilder herkent 14 kolommen in het CSV-bestand. Dit zijn de beschrijvingen:

Naam kolomTypeBeschrijvingVereistLimiet
SKUstringProduct SKUSKU of Naam veld is ten minste vereist255 symbolen
NaamstringProduct naamSKU of Naam veld is ten minste vereist255 symbolen
BeschrijvingstringProduct beschrijvingOptioneelGeen limiet
ActiefBooleaansBeschikbaarheid product

(actief / niet actief)

Optioneel“true”, “yes”, “on”, “Y”, “1” voor waar, elke andere waarde voor vals
GewichtGetal met zwevende kommaProduct gewichtOptioneelElke geldige waarde met een zwevend getal, als de kolom aanwezig is maar leeg, dan is het product niet tastbaar
PrijsGetal met zwevende kommaProduct prijsOptioneelElke geldige waarde met een zwevend getal (gebruik GEEN muntsymbool)
Aanbevolen PrijsGetal met zwevende kommaProduct vergelijking met prijsOptioneelElke geldige waarde met een zwevend getal (gebruik GEEN muntsymbool)
HoeveelheidGeheel getalProduct hoeveelheid in voorraadOptioneelElke geldige gehele waarde, als de kolom aanwezig is maar leeg – het bijhouden van hoeveelheden is uitgeschakeld
AfbeeldingstringProduct afbeelding URLOptioneelEnkel http:// en https:// links zijn toegelaten, alle andere warden worden genegeerd
Categorie 1stringCategorie naam of pad naar de categorie (v.b. Boeken/ Wetenschap/ Biologie) waartoe het product behoortOptioneel255 symbolen voor elke naam in het pad, “Boeken” is één naam, “Wetenschap” een andere naam, enz.
Categorie 2stringPad naar de tweede categorie waartoe het product behoortOptioneelIdem als Categorie 1
Categorie 3stringPad naar de derde categorie waartoe het product behoortOptioneelIdem als Categorie 1
Vaste verzendkostGetal met zwevende kommaWaarde voor verzendkost van productOptioneelElk geldig getal met een zwevende komma
Enkel vaste verzendkostbooleaansIndien product enkel vaste verzendkost heeftOptioneel“true”, “yes”, “on”, “Y”, “1” voor waar, elke andere waarde voor vals
UPCstringProduct ‘UPC’ kenmerk (zie ook: Producttypen en attributen)Optioneel255 symbolen
MerkstringProduct ‘Merk’ kenmerk (zie ook: Producttypen en kenmerken)Optioneel255 symbolen