1. Home
  2. Knowledge base
  3. Kortingbons gebruiken in ShopBuilder

Kortingbons gebruiken in ShopBuilder

ShopBuilder laat je toe om kortingboncodes te gebruiken in je shop. Een discount coupon-code is een code waarmee een klant een korting kan krijgen wanneer hij een aankoop verricht. De codes worden gebruikt voor promotiedoeleinden.

Kortingboncodes worden verstrekt door shopeigenaars en kunnen op elke manier verdeeld worden die de verstrekker handig vindt (bijvoorbeeld via e-mail, sitenieuws en advertenties op andere sites).

Kortingbons zijn enkel beschikbaar voor betalende eCommerce-accounts.

Creëer kortingbons

Om kortingbons aan te maken:

1. Op het linker paneel klik je op eCommerce en vervolgens op Manage Store.
  2. Klik op Marketing en dan op Discount Coupons.
  3. Klik op + Add New Coupon.
  4. Vul de nodige velden aan en klik op Save.

Opties voor bonnen

Wanneer je een bon aanmaakt heb je de volgende opties:

• Name. Voeg gemakshalve een naam toe. Enkel de shopeigenaar zal deze zien.
  • Code. Om een random code te creëren, klik op de generate-knop. Je kan ook je eigen code intikken (bv. summersale_coupon). De code is ongevoelig voor het lettertype. Je klanten zullen een code gebruiken om een korting te krijgen. Deze korting kan één van de volgende zijn:
    • Gratis verzending
    • Absolute korting (bv., 5 € korting)
    • Percentkorting (bv. 10% korting)

Beperkingen van de bon

Klik op de limits-link om de beperkingen van de bon te configureren. Je hebt de volgende opties:

• Orders:
    • all orders. De bon zal toegepast worden op alle bestellingen ongeacht hun totalen.
    • subtotal over amount. De bon zal enkel toegepast worden op bestellingen waarvan de totalen hoger liggen dan het gespecifieerd bedrag.
  • Number of Uses:
    • Unlimited. Geen beperkingen. Elke klant kan zulk een bon vele malen gebruiken.
    • Once per customer. Elke klant kan een bon slechts één keer per e-mail gebruiken, maar de bon kan wel meermaals gebruikt worden. Een klant kan met een dergelijke bon twee bestellingen plaatsen indien hij/zij verschillende e-mailadressen specifieert.
    • Single use. De bon kan slechts één keer gebruikt worden.
  • Customers:
    • All. Geen beperkingen naar klanttype.
    • Repeat customers only. Enkel klanten met bestaande succesvolle bestellingen kunnen een dergelijke bon gebruiken.
  • Products and categories:
    • Klik op Limit by Product of Limit by Category. Selecteer één of meer producten en/of categorieën waarvoor een bon kan gebruikt worden.

Klik op Apply.

Veelgestelde vragen

Wanneer wordt het veld “Apply a coupon” op de pagina van een winkelwagentje getoond?

Het veld Apply a coupon wordt getoond op de pagina van een winkelwagentje wanneer je shop minstens één type bon geactiveerd heeft.

Waarop wordt een kortingbon toegepast?

Kortingbons worden toegepast op een subtotaal (som van itemprijzen voor alle items in de bestelling exclusief BTW). Een korting wordt niet toegepast op de verzendkosten. De totale korting kan niet hoger liggen dan het subtotaal.

Is het mogelijk om een cadeaubon te creëren in ShopBuilder?

Een kortingbon voor eenmalig gebruik kan gebruikt worden als cadeaubon (tot op zekere hoogte) – een klant die een promocode heeft kan zo’n bon invoeren en een korting krijgen. Tevens, indien je een 100% korting instelt voor een bon, zal een bestelling in feite gratis zijn voor een klant. Je kan dit gebruiken om bv. nieuwe klanten aan te trekken of een beloning te geven aan regelmatig terugkomende klanten.

• Onthoud dat kortingbons toegepast worden op een subtotaal (som van itemprijzen voor alle items in deze bestelling); een kortingbon is niet van toepassing op de verzendkosten. Indien je dus je klanten de verzending aanrekent zal een cadeaukaart 100% de verzendkosten niet dekken.
  • Indien je beslist om een 100% korting te gebruiken zal je de optie Skip payment method selection if the order total is zero moeten selecteren om te vermijden dat er waarschuwingsberichten komen omdat de meeste online betalingsgateways geen bestellingen toelaten waarvan het totaal nul is.

Welke beperkingen past Google Checkout toe voor kortingbons?

1. Er zijn twee mogelijke manieren om een bon toe te passen als men Google Checkout gebruikt:
    • De klant voert een een boncode in op een winkelwagentje en gaat dan naar Google Checkout. In dat geval zal de korting getoond worden als een item met een negatieve prijs. Het zal niet mogelijk zijn om een nieuwe bon toe te voegen op een Google Checkout-pagina. Indien je een “gratis verzending” bon invoert, zal de nieuwe “Free Shipping (coupon: coupon code)” verzendmethode verschijnen.
    • De klant voert een boncode in op een Google Checkout-pagina. Het is ook mogelijk om bonnen in te voeren op de Google Checkout-pagina (ze heeft hiervoor een speciaal veld). Klanten kunnen slechts één bon per bestelling toevoegen. Als je een “gratis verzending” bon toevoegt zal nieuwe “Free Shipping (coupon: coupon code)” verzendmethode verschijnen
  2. De “één keer per klant”-limiet kan niet geverifieerd worden als de bestelling geplaatst wordt via Google Checkout, dus een klant kan meerdere bestellingen plaatsen met een “één keer per klant” bon wanneer hij Google Checkout gebruikt.
  3. Google Checkout heeft de volgende beperkingen voor klanten uit het Verenigd Koninkrijk:

Handelaars in het Verenigd Koninkrijk kunnen de Merchant Calculations API nog niet gebruiken om kortingbonnen of cadeaubonnen te berekenen.

Dit wil zeggen dat gebruikers in het Verenigd Koninkrijk enkel bonnen op de pagina van het winkelwagentje kunnen gebruiken maar nog niet op de Google Checkout-pagina.

Mijn klanten krijgen een waarschuwing dat ze niet kunnen betalen voor een bestelling met totaal nul wanneer een korting groter is of gelijk aan het totaal van de bestelling. Hoe kan ik dat oplossen?

Zo’n waarschuwing wordt getoond wanneer een klant tracht te betalen met een online betaalmethode voor een bestelling waarvan het totaal nul is, omdat de meeste online betalingsgateways geen bestellingen met totaal nul aanvaarden. Om dit op te lossen moet je de optie Skip payment method selection, if the order total is zero activeren op het controlepaneel van de shop.